Učitelia zarábajú o štvrtinu menej ako je celoslovenský priemer

11.09.2012 Bratislava

Bratislava 11. septembra (TASR) - Učitelia základných a stredných škôl zarobia zhruba o štvrtinu menej oproti celoslovenskému priemeru. Situácia pri učiteľoch základných umeleckých škôl a materských škôl je ešte horšia a ich priemerné platy sú o 36 až 38 percent nižšie ako priemer na Slovensku. Údaje vyplynuli z prieskumu Platy.sk, do ktorého sa za posledný rok zapojilo viac ako dvetisíc učiteľov z celého Slovenska.

Učiteľ materskej školy má podľa prieskumu priemerný plat 552 eur, učiteľ základnej školy 652 eur a strednej 682 eur. Priemerný plat na Slovensku je 889 eur. „Pokiaľ by vláda pristúpila na požiadavky odborov a zvýšila by platy učiteľom o požadovaných 1,2- až dvojnásobok priemerného platu v hospodárstve, dostávali by učitelia, podľa našich prepočtov, platy vo výške 1066 až 1778 eur, čo je plat zodpovedajúci vysokoškolsky vzdelanému človeku pracujúcemu napríklad v bankovníctve, marketingu či obchode," uviedol produktový manažér prieskumu Platy.sk Miroslav Dravecký.

Najmenšie rozdiely v porovnaní s krajskými priemermi majú stredoškolskí učitelia v Prešovskom a Banskobystrickom kraji, kde zarábajú o šesť až osem percent menej a ich priemerné platy sa pohybujú na úrovni 674 eur v Prešovskom a 689 eur v Banskobystrickom kraji. Najväčší rozdiel oproti krajskému priemeru je pri učiteľoch stredných škôl v Bratislavskom kraji, kde zarábajú o 36 percent menej, hoci ich priemerné platy patria medzi najvyššie medzi učiteľmi. "Z toho vyplýva, že učitelia v Prešovskom kraji patria medzi tých lepšie zarábajúcich zamestnancov kraja. Preto sa uvažuje nad tým, aby sa plat učiteľa odlišoval podľa krajov a preto napríklad bratislavská župa plánuje v rozpočte na rok 2013 vyčleniť peniaze na dotovanie platov pedagogických aj nepedagogických zamestnancov v kraji, čím im zvýši mesačný plat asi o 30 eur“, dopĺňa Dravecký.

Prieskum porovnal platy pedagógov so zárobkami v iných odvetviach. Z údajov prieskumu vyplynulo, že napríklad zvárači, murári, kuriéri, lakovníci, frézari, ale aj maliari, zarábajú viac ako vysokoškolsky vzdelaní učitelia a platové rozdiely sa pohybujú až do 100 eur. V prieskume boli sledované platy na 470 pozíciách, pričom učitelia sa umiestnili v druhej polovici rebríčka, konkrétne na 350. (učitelia SŠ) a 366. (učitelia ZŠ) mieste.

Platy našich učiteľov sa odlišujú aj od platov v susednej Českej republike. Takmer o polovicu viac zarábajú učitelia českých základných umeleckých škôl v porovnaní so slovenskými. Českí učitelia základných, stredných a materských škôl zarábajú o 30 až 40 percent viac ako na Slovensku. Najnižší rozdiel v platoch prieskum Platy.sk zaznamenal pri asistentoch učiteľov, ktorý je na úrovni päť percent.

TASR informácie poskytla PR manažérka portálu Profesia.sk Lucia Burianová.
 

Vyberte región